Ga naar de inhoud

Ouders

Lukt het niet om (op tijd) naar school te gaan? Neem dan tijdig contact op met een leerplichtambtenaar. Een leerplichtambtenaar biedt namelijk vaak een luisterend oor en denkt actief met ouders en jongeren mee om tot een oplossing voor het verzuim te komen. Op die manier kan een zware maatregel, zoals een proces-verbaal, soms voorkomen worden.

Leerplicht – Wat betekent dat?

Alle kinderen die in Nederland wonen, of hier lang verblijven, zijn vanaf hun 5e jaar leerplichtig: ze moeten verplicht naar school. Een schooljaar loopt van 1 augustus tot en met 31 juli. De volledige leerplicht duurt tot en met het schooljaar waarin het kind zestien jaar wordt. Daarna geldt de kwalificatieplicht.
Ouders of verzorgers moeten zich houden aan de Leerplichtwet. Ouders of verzorgers moeten hun kind inschrijven op een school en zijn er verantwoordelijk voor dat hun kind ook echt naar school gaat. Als uw kind ziek is, moet u dat meteen melden bij de school.

Verzuim en verlof

De Leerplichtwet is streng. Uitgangspunt is dat alle lessen in het rooster worden gevolgd. Slechts bij hoge uitzondering is geoorloofd verzuim of verlof mogelijk. Aanvraagformulieren voor verlof zijn via de school van uw kind verkrijgbaar en hier (opent in nieuw tabblad) te downloaden.
Van ongeoorloofd verzuim van leerlingen moet de school een melding bij de gemeente doen. De leerplichtambtenaar van de gemeente houdt toezicht op het verzuim.

Luxe verzuim

Indien er sprake is van zogenaamd luxe verzuim (bijvoorbeeld zonder toestemming van de directeur van de school op vakantie gaan buiten de schoolvakanties) wordt er altijd een proces-verbaal opgemaakt. Het Openbaar Ministerie beslist of een schikkingsvoorstel (geldboete) wordt gedaan óf dat ouder(s) worden gedagvaard om zich bij de kantonrechter te verantwoorden.

Naar school in het buitenland

Uw kind mag in het buitenland naar school gaan. U moet dan wel een verklaring van de betreffende school aan de leerplichtambtenaar overleggen of toesturen. Indien uw kind langer dan 8 maanden naar een school in het buitenland gaat, bent u verplicht uw kind uit te schrijven van het inschrijfadres in Nederland, dus uit de Basisregistratie Personen (BRP).

Jeugdmatch

Bureau leerlingzaken neemt deel aan het informatiesysteem “JeugdMATCH (opent in nieuw tabblad)”. Indien meerdere instanties bij een jongere betrokken zijn, vindt zo nodig afstemming tussen deze instanties plaats. Meer informatie vindt u in de folders:

De Leerplichtwet

Op deze site proberen we inzicht te geven in de belangrijkste zaken uit de Leerplichtwet. Wie alle details wil lezen, kan terecht op de website van de Rijksoverheid (opent in nieuw tabblad). De gehele wettekst kunt u hier (opent in nieuw tabblad) nalezen.

Veelgestelde vragen over de leerplicht

De leerplicht begint op de eerste schooldag van de maand nadat een kind 5 jaar is geworden. Vanaf dat moment moet het kind naar school.

De leerplicht geldt tot het einde van het schooljaar waarin een jongere 16 jaar wordt. Daarna geldt de kwalificatieplicht: jongeren moeten onderwijs volgen tot hun 18e jaar, tenzij zij een startkwalificatie (havo-, vwo- of mbo-2 diploma) hebben behaald.

Leerplicht gaat over de verplichte aanwezigheid op school vanaf 5 tot 16 jaar. Kwalificatieplicht geldt van 16 tot 18 jaar, en verplicht jongeren zonder startkwalificatie om onderwijs te blijven volgen.

In uitzonderlijke gevallen kan verlof buiten de schoolvakantie worden aangevraagd, bijvoorbeeld bij seizoenswerk van ouders. Dit mag maximaal 10 schooldagen per jaar en moet minimaal 8 weken van tevoren bij de schooldirecteur worden aangevraagd. Ook moet er worden aangetoont dat het niet mogelijk is om in 1 van de vakantie als gezin op vakantie te kunnen. Wanneer je in de zomervakantie niet op vakantie kunt, maar in de meivakantie of kerstvakantie wel kan is er geen reden voor verlof.

Bij ongeoorloofd verzuim moet de school dit melden bij de leerplichtambtenaar. Die kan in gesprek gaan met ouders en kind, en eventueel handhavend optreden (waarschuwing, proces-verbaal, of doorverwijzing naar hulpverlening).

De ouders/verzorgers zijn verantwoordelijk voor de inschrijving en regelmatige schoolgang van hun kind, zolang het leerplichtig of kwalificatieplichtig is.

Thuisonderwijs is niet toegestaan

Er zijn wel vrijstelling mogelijk wanneer een kind geen onderwijs kan volgen.

Vrijstelling kan worden aangevraagd bij de gemeente (bijvoorbeeld bij lichamelijke of psychische ongeschiktheid (5 onder A), of richtingbezwaar (5 onder B)). Hiervoor moet een formeel verzoek worden ingediend, vaak met medische of andere verklaringen. Ga direct naar documenten.

Wanneer een kind (tijdelijk) onderwijs volgt in het buitenland kan beroep worden gedaan op vrijstelling 5 onder C. Ga direct naar documenten.

Neem contact op zodat u met de leerplichtambtenaar kunt bespreken wat er mogelijk is. Ga direct naar contactpagina.

Structureel verzuim kan leiden tot gesprekken met de leerplichtambtenaar, inzet van jeugdhulp, meldingen bij Veilig Thuis, en uiteindelijk een proces-verbaal of verwijzing naar de kinderrechter. Ouders kunnen strafrechtelijk vervolgd worden.

Betrokken gemeenten van de leerplichtambtenaar

De gemeenten waarvoor bureau leerlingzaken Midden-Holland leerplichttaken uitvoert zijn: