Ga naar de inhoud

Jongeren 18+

De kerntaak van het Doorstroompunt is om voortijdig schoolverlaters van 18 tot 23 jaar zonder startkwalificatie in beeld te brengen en deze op vrijwillige basis terug te begeleiden naar een opleiding of een leerwerkplek. Daarnaast zorgt het Doorstroompunt voor een regionale samenwerking tussen gemeenten, scholen en instellingen werkzaam op het terrein van arbeidsvoorziening, onderwijs, jeugdhulpverlening en welzijn.
Het doel van het Doorstroompunt is voortijdig schoolverlaters te registreren en te helpen om een startkwalificatie te behalen. Op die manier wordt het aantal voortijdig schoolverlaters dat zonder startkwalificatie instroomt op de arbeidsmarkt teruggedrongen.

Wat doet het Doorstroompunt?

Wat is de werkwijze van het Doorstroompunt?

Wanneer het Doorstroompunt een melding vanuit DUO doorkrijgt dat je bent uitgeschreven gaat deze melding naar de Doorstroomcoach van de gemeente waar jij woont. De Doorstroomcoach gaat dan op huisbezoek om te kijken waar ze jou bij kunnen helpen. Bijvoorbeeld met het vinden van een nieuwe opleiding, een baan of contact leggen met hulpverlening. Het Doorstroompunt is er vooral om jou te helpen, niet om jou te zeggen wat je moet gaan doen. Wanneer je niet thuis bent laten ze een kaartje achter met daarop de gegevens van de Doorstroomcoach zodat je contact met hun kan opnemen als je dat wilt.

De Doorstroompunt-wet

De wetgeving wil voorkomen en terugdringen van voortijdig schoolverlaten, met als doel jongeren te ondersteunen bij het halen van een startkwalificatie. De wet richt zich op jongeren tussen 18 en 23 jaar die geen startkwalificatie hebben en die niet meer leerplichtig zijn. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van de wet, dat houdt in dat zij voortijdig schoolverlaters registreren en hen helpen bij het vinden van een opleiding of baan. 

Wanneer ben je een voortijdig schoolverlater?

Veelgestelde vragen over de leerplicht

Een startkwalificatie is een afgeronde opleiding op minimaal havo-, vwo- of mbo-niveau 2. Jongeren zonder startkwalificatie vallen onder de kwalificatieplicht tot hun 18e verjaardag.

Bij 18+ is er geen leerplicht meer. Gemeenten kunnen wél via Doorstroompunt jongeren zonder startkwalificatie begeleiden naar werk of naar een passende opleiding.

Het Doorstroompunt helpt jongeren van 18 t/m 23 jaar die zonder startkwalificatie van school zijn gegaan, om terug te keren naar onderwijs of om werk te vinden met begeleiding.

Voor jongeren tot 27 jaar geldt een scholingsplicht bij het aanvragen van een bijstandsuitkering. Dit houdt in dat ze eerst moeten proberen een opleiding te volgen of werk te vinden, voordat ze in aanmerking komen voor een uitkering.

Indien een jongere nog geen startkwalificatie heeft (een diploma op minimaal MBO-2 niveau, HAVO of VWO), wordt verwacht dat hij of zij deze alsnog behaalt door een opleiding te volgen. Er zijn natuurlijk uitzonderingen op de scholingsplicht.

Nee. Vanaf 18 jaar is de jongere meerderjarig en wettelijk zelf verantwoordelijk voor zijn of haar schoolloopbaan en keuzes.

Ja, mits dit volgens de onderwijsovereenkomst en geldende regels gebeurt (bijv. bij langdurig verzuim of wanprestatie). De leerplichtwet is dan niet meer van toepassing, maar het is wel van belang om jongeren goed te informeren en eventueel door te verwijzen naar het Doorstroompunt.

Ja. Behalve via het Doorstroompunt kunnen jongeren ook terecht bij het jongerenloket, het wijkteam, of jeugdmaatschappelijk werk van de gemeente. Ook onderwijsinstellingen bieden vaak ondersteuning via studieloopbaanbegeleiders of decanen.

Betrokken gemeenten van het Doorstroompunt

De gemeenten waarvoor bureau leerlingzaken Midden-Holland doorstroomtaken uitvoert zijn: