Ga naar de inhoud

Jongeren 12 t/m 16

Lukt het niet om (op tijd) naar school te gaan? Neem dan op tijd contact op met een leerplichtambtenaar. Een leerplichtambtenaar biedt namelijk vaak een luisterend oor en denkt actief met ouders en jongeren mee om tot een oplossing voor het verzuim te komen. Te laat in de klas komen en één of meer lesuren wegblijven uit de klas noemen we ook verzuimen. Op die manier kan een zware maatregel, zoals een proces-verbaal, soms voorkomen worden.

Leerplicht – Wat betekent dat voor jou?

Als je tussen de 5 en 16 jaar bent, moet je naar school. De leerplicht begint op de eerste dag van de maand nadat je 5 jaar wordt. Je moet naar school blijven gaan tot het einde van het schooljaar waarin je 16 wordt, of als je twaalf jaar op school hebt gezeten. Meestal beginnen kinderen al als ze 4 jaar zijn, maar dan gelden de leerplichtregels nog niet. Toch moet je je dan wel aan de schoolregels houden, net als oudere leerlingen die niet meer leerplichtig zijn.

De school houdt bij of je aanwezig bent. Als je zonder goede reden wegblijft of regelmatig te laat komt moet de school dit melden. De leerplichtambtenaar kijkt dan wat er aan de hand is en neemt contact op met de school, met je ouders en met jou.

HALT.

Spijbelen of te laat komen kan grote gevolgen hebben. Hoe vaker je afwezig bent, hoe groter de kans dat je geen diploma haalt. Zonder diploma is het moeilijker om een baan te vinden. Daarom pakken we spijbelen snel aan.
Als je een keer spijbelt of vaak te laat komt, kan de leerplichtambtenaar je naar HALT sturen.

Wat gebeurt er als je verzuimt?

De school registreert of je aanwezig bent of regelmatig te laat komt. Als je zonder geldige reden afwezig bent of te laat komt meldt de school dit. De leerplichtambtenaar neemt dan contact op en kan:

Veelgestelde vragen over de leerplicht

De leerplicht geldt tot het einde van het schooljaar waarin een jongere 16 jaar wordt. Daarna geldt de kwalificatieplicht: jongeren moeten onderwijs volgen tot hun 18e jaar, tenzij zij een startkwalificatie (havo-, vwo- of mbo-2 diploma) hebben behaald.

Leerplicht gaat over de verplichte aanwezigheid op school vanaf 5 tot 16 jaar. Kwalificatieplicht geldt van 16 tot 18 jaar en verplicht jongeren zonder startkwalificatie om onderwijs te blijven volgen.

Nee, alleen in bijzondere gevallen (zoals een bruiloft of begrafenis, of werk van je ouders waardoor jullie niet in de vakantie kunnen gaan). Je ouders moeten dat altijd op tijd aanvragen bij school.

Als je spijbelt zal je school dat melden bij de leerplichtambtenaar. Die bekijkt samen met jou en je ouders waarom je niet komt en hoe dat opgelost kan worden. Bij herhaling krijg je een Halt-verwijzing of proces-verbaal.

Ja, zolang je leerplichtig bent moet je naar school. Maar je kunt wél hulp krijgen, bijvoorbeeld van een mentor, zorgcoördinator of leerplichtambtenaar. Samen kunnen jullie zoeken naar een oplossing of ander onderwijs dat beter bij je past.

Ja, je ouders moeten je ziekmelding altijd doorgeven aan school. Anders kan het als spijbelen worden gezien. Bij langdurige ziekte kan school of de leerplichtambtenaar vragen om een doktersverklaring.

Word je tijdens de schooldag ziek, meldt je je af zoals staat in de schoolregels. Dit is vaak bij de administratie of verzuimcoördinator.

Een leerplichtambtenaar is iemand die, na een melding van school, controleert of jongeren die leerplichtig zijn ook echt naar school gaan. Als een leerling vaak afwezig is zonder geldige reden, onderzoekt de leerplichtambtenaar wat er aan de hand is en probeert samen met de jongere, ouders en school een oplossing te vinden.

Alleen als je een startkwalificatie hebt gehaald. Zo niet, dan moet je tot je 18e een combinatie van leren en werken doen (bijvoorbeeld een bbl-opleiding op het mbo).

Betrokken gemeenten van de leerplichtambtenaar

De gemeenten waarvoor bureau leerlingzaken Midden-Holland leerplichttaken uitvoert zijn: