Ga naar de inhoud

Veelgestelde vragen

Jongeren 12-18

De leerplicht geldt tot het einde van het schooljaar waarin een jongere 16 jaar wordt. Daarna geldt de kwalificatieplicht: jongeren moeten onderwijs volgen tot hun 18e jaar, tenzij zij een startkwalificatie (havo-, vwo- of mbo-2 diploma) hebben behaald.

Leerplicht gaat over de verplichte aanwezigheid op school vanaf 5 tot 16 jaar. Kwalificatieplicht geldt van 16 tot 18 jaar, en verplicht jongeren zonder startkwalificatie om onderwijs te blijven volgen. Een startkwalificatie is een diploma van HAVO, VWO of minimaal MBO2 niveau.

Nee, alleen in bijzondere gevallen (zoals een bruiloft of begrafenis, of werk van je ouders waardoor jullie niet in de vakantie kunnen gaan). Je ouders moeten dat altijd op tijd aanvragen bij school.

Als je spijbelt zal je school dat melden bij de leerplichtambtenaar. Die bekijkt samen met jou en je ouders waarom je niet komt en hoe dat opgelost kan worden. Bij herhaling krijg je een Halt-verwijzing of proces-verbaal.

Ja, zolang je leerplichtig bent moet je naar school. Maar je kunt wél hulp krijgen, bijvoorbeeld van een mentor, zorgcoördinator of leerplichtambtenaar. Samen kunnen jullie zoeken naar een oplossing of ander onderwijs dat beter bij je past.

Ja, je ouders moeten je ziekmelding altijd doorgeven aan school. Anders kan het als spijbelen worden gezien. Bij langdurige ziekte kan school of de leerplichtambtenaar vragen om een doktersverklaring.

De leerplichtambtenaar controleert of je naar school gaat en helpt als er problemen zijn, zoals ziekte, pesten of motivatieproblemen. Ze willen samen met jou en je ouders zorgen dat je onderwijs kunt blijven volgen.

Alleen als je een startkwalificatie hebt gehaald. Zo niet, dan moet je tot je 18e een combinatie van leren en werken doen (bijvoorbeeld een bbl-opleiding op het mbo).

Jongeren 18+

Een startkwalificatie is een afgeronde opleiding op minimaal havo-, vwo- of mbo-niveau 2. Jongeren zonder startkwalificatie vallen onder de kwalificatieplicht tot hun 18e verjaardag.

Bij 18+ is er geen leerplicht meer. Gemeenten kunnen wél via het Doorstroompunt jongeren zonder startkwalificatie begeleiden naar werk of naar een passende opleiding.

Het RMC (Regionale Meld- en Coördinatiefunctie) helpt jongeren van 18 t/m 23 jaar die zonder startkwalificatie van school zijn gegaan, om terug te keren naar onderwijs of om werk te vinden met begeleiding.

Voor jongeren tot 27 jaar geldt een scholingsplicht bij het aanvragen van een bijstandsuitkering. Dit houdt in dat ze eerst moeten proberen een opleiding te volgen of werk te vinden, voordat ze in aanmerking komen voor een uitkering.

Indien een jongere nog geen startkwalificatie heeft (een diploma op minimaal MBO-2 niveau, HAVO of VWO), wordt verwacht dat hij of zij deze alsnog behaalt door een opleiding te volgen. Er zijn natuurlijk uitzonderingen op de scholingsplicht.

Nee. Vanaf 18 jaar is de jongere meerderjarig en wettelijk zelf verantwoordelijk voor zijn of haar schoolloopbaan en keuzes.

Ja, mits dit volgens de onderwijsovereenkomst en geldende regels gebeurt (bijv. bij langdurig verzuim of wanprestatie). De leerplichtwet is dan niet meer van toepassing, maar het is wel van belang om jongeren goed te informeren en eventueel door te verwijzen naar Doorstroompunt.

Ja. Behalve via het Doorstroompunt kunnen jongeren ook terecht bij het jongerenloket, het wijkteam of sociaal team van de gemeente. Ook onderwijsinstellingen bieden vaak ondersteuning via studieloopbaanbegeleiders of decanen.

Ouders

De leerplicht begint op de eerste schooldag van de maand nadat een kind 5 jaar is geworden. Vanaf dat moment moet het kind naar school.

De leerplicht geldt tot het einde van het schooljaar waarin een jongere 16 jaar wordt. Daarna geldt de kwalificatieplicht: jongeren moeten onderwijs volgen tot hun 18e jaar, tenzij zij een startkwalificatie (havo-, vwo- of mbo-2 diploma) hebben behaald.

Leerplicht gaat over de verplichte aanwezigheid op school vanaf 5 tot 16 jaar. Kwalificatieplicht geldt van 16 tot 18 jaar en verplicht jongeren zonder startkwalificatie om onderwijs te blijven volgen. Een startkwalificatie is een diploma van HAVO, VWO of minimaal MBO2 niveau.

In uitzonderlijke gevallen kan verlof buiten de schoolvakantie worden aangevraagd, bijvoorbeeld bij seizoenswerk van ouders. Dit mag maximaal 10 schooldagen per jaar en moet minimaal 8 weken van tevoren bij de schooldirecteur worden aangevraagd. Ook moet er worden aangetoont dat het niet mogelijk is om in 1 van de vakantie als gezin op vakantie te kunnen. Wanneer je in de zomervakantie niet op vakantie kunt, maar in de meivakantie of kerstvakantie wel kan is er geen reden voor verlof.

Bij ongeoorloofd verzuim moet de school dit melden bij de leerplichtambtenaar. Die kan in gesprek gaan met ouders en kind en eventueel handhavend optreden (waarschuwing, proces-verbaal, of doorverwijzing naar hulpverlening).

De ouders/verzorgers zijn verantwoordelijk voor de inschrijving en regelmatige schoolgang van hun kind zolang het leerplichtig of kwalificatieplichtig is.

Thuisonderwijs is niet toegestaan

Er zijn wel vrijstellingen mogelijk wanneer een kind geen onderwijs kan volgen.

Vrijstelling kan worden aangevraagd bij de gemeente (bijvoorbeeld bij lichamelijke of psychische ongeschiktheid (5 onder A), of richtingbezwaar (5 onder B)). Hiervoor moet een formeel verzoek worden ingediend, vaak met medische of andere verklaringen.

Wanneer een kind (tijdelijk) onderwijs volgt in het buitenland kan beroep worden gedaan op vrijstelling 5 onder C.

Neem contact op zodat u met de leerplichtambtenaar kunt bespreken wat er mogelijk is. Of klik hier voor de formulieren van de diverse vrijstellingen.

Structureel verzuim kan leiden tot gesprekken met de leerplichtambtenaar, inzet van jeugdhulp, meldingen bij Veilig Thuis, en uiteindelijk een proces-verbaal of verwijzing naar de kinderrechter. Ouders kunnen strafrechtelijk vervolgd worden.

Betrokken gemeenten van de leerplichtambtenaar

De gemeenten waarvoor bureau leerlingzaken Midden-Holland leerplichttaken uitvoert zijn: